Wysokość trójkąta równobocznego jest krótsza od jego boku o 3 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
Jak to zrobić?
Wynik ma wyjść \(\displaystyle{ 63\sqrt{3}}\) + 108
Jakim sposobem?
Zadanie o wysokości trójkąta równobocznego
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Zadanie o wysokości trójkąta równobocznego
jaka jest zaleznosc miedzy wysokoscia a bokiem trojkata rownobocznego??
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
a- bok
a==h+3 i wyjdzie ile wynosi a, potem do wzoru na pole
\(\displaystyle{ \frac{a^2 \sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
a- bok
a==h+3 i wyjdzie ile wynosi a, potem do wzoru na pole
\(\displaystyle{ \frac{a^2 \sqrt{3}}{4}}\)