Jeżeli prosta y=x+b przecina okrąg \(\displaystyle{ (x-1)^2+(y+1)^2=4}\), to
a) \(\displaystyle{ b\leq -2}\)
b) \(\displaystyle{ b\leq 2\sqrt{2}-2}\)
c) \(\displaystyle{ b\leq 10}\)
Jeżeli prosta y=x+b
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 15 maja 2005, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 2 razy
Jeżeli prosta y=x+b
\(\displaystyle{ b q 2\sqrt{2}-2}\)
... mozna odczytac to "na oko" z rysunku, choc tego nie polecam, ale gdyby jednak to jest przeciecie okregu z prosta.
...osobiscie rozwiazala bym uklad rownan
\(\displaystyle{ (x-1)^{2} +(y+1)^{2}=4}\)
y=x+b
wstawoamy to co mamy w drugim rownaniu za y do pierwszego i mamy rownanie kwadratowe. Zalozenie ma byc takie ze Δ =0 wtedy znajdziesz dwie takie proste ktore przecinaja okrag tyklo w jedym punkcie(sa do niego styczne). Odpowiedzia jest ta o wiekszym wspolczynniku b
pzdr
[edit by: Maniek]Przypomnienie komendę \(\displaystyle{ zamyka się przez slash "/" , a nie tak jak ty przez backslash "" }\)
... mozna odczytac to "na oko" z rysunku, choc tego nie polecam, ale gdyby jednak to jest przeciecie okregu z prosta.
...osobiscie rozwiazala bym uklad rownan
\(\displaystyle{ (x-1)^{2} +(y+1)^{2}=4}\)
y=x+b
wstawoamy to co mamy w drugim rownaniu za y do pierwszego i mamy rownanie kwadratowe. Zalozenie ma byc takie ze Δ =0 wtedy znajdziesz dwie takie proste ktore przecinaja okrag tyklo w jedym punkcie(sa do niego styczne). Odpowiedzia jest ta o wiekszym wspolczynniku b
pzdr
[edit by: Maniek]Przypomnienie komendę \(\displaystyle{ zamyka się przez slash "/" , a nie tak jak ty przez backslash "" }\)