Punkt na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 31 mar 2007, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 17 razy
Punkt na płaszczyźnie
Znajdź rzut punktu A(-1,2,5) na płaszczyznę \(\displaystyle{ \Pi: x+2y-5z-4=0}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Punkt na płaszczyźnie
Prostą prostopadłą do płaszczyzny, przechodzącą przez A jest prosta
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=-1+t\\y=2+2t\\z=5-5t\end{cases}t\in\mathbb{R}}\)
Wystarczy znaleźć punkt przebicia płaszczyzny przez tę prostą.
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=-1+t\\y=2+2t\\z=5-5t\end{cases}t\in\mathbb{R}}\)
Wystarczy znaleźć punkt przebicia płaszczyzny przez tę prostą.