Witam..
Mam prośbe - prosze o pomoc w rozwiązaniu - siedziałem 1.5 h nad zadanie - robiłem na wszystkie znane mi sposoby i coś nie idze.
Oto zadanie:
W kieliszku o kształcie STOŻKA o wysokości 9 cm i promieniowi 8cm wlano wode do pełna. Następnie wylano połowe owdy. Do jakiej wysokości śiega reszta wody która znajduje się w szklanece?
Liczyłem tak:
V= 1/3*PI* * do kw * 9
V=192 PI
192:2=96
V= 1/3* PI*r do kw * H
96PI=1/3* PI*r do kw * H
32= r do kw * H
Na tym stanołem - wiem że tu powinno być użyte twierdzenie.. myśle że talesa.. ale nie wiem jak to zrobić bo wtedy są 2 niewiadome. Prosze o pomoc i z góry dziękuje
Ciężki problem.. dużo główkowałem i nic.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 4 lut 2008, o 22:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pomorze
- Podziękował: 1 raz
Ciężki problem.. dużo główkowałem i nic.
No proste zalezy dla kogo:)
Stożka - przepraszam za pomyłke.- już poprawiłem
[ Dodano: 4 Lutego 2008, 23:10 ]
Pomoże mi ktoś?:) Bardzo bym był wdzięczny:)
Stożka - przepraszam za pomyłke.- już poprawiłem
[ Dodano: 4 Lutego 2008, 23:10 ]
Pomoże mi ktoś?:) Bardzo bym był wdzięczny:)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Ciężki problem.. dużo główkowałem i nic.
Nie używaż LeTeX-a i brzydko wyglądają twoje obliczenia.
1. Obliczam objętość wody jaka była na początku:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} \pi r^2 h = \frac{\pi}{3} 8^2 9 = 192 \pi}\)
2. Połowa objętości to \(\displaystyle{ 96 \pi}\) - stąd wyznaczam parametry małego stożka:
\(\displaystyle{ 96 \pi = \frac{1}{3} \pi r_1^2 h_1 \\
r_1^2 h_1 = 288}\)
3. Jak sam zauważyłeś należy teraz skorzystać z twierdzenia talesa, jeśli zrobisz sobie ładny rysunek to możesz zauważyć, że:
\(\displaystyle{ \frac{h}{h_1} = \frac{r}{r_1}}\)
skąd: \(\displaystyle{ h_1 = \frac{hr_1}{r}}\)
4. Z teraz z punktu 2 i 3 wynika, że:
\(\displaystyle{ 288=r_1^2 h_1 = r_1^2 \frac{hr_1}{r} = r_1^3 \frac{9}{8} \\
r_1=4\sqrt[3]{4}}\)
Mając promień podstawy małego stożka już łatwo można wyliczyć, że \(\displaystyle{ h_1 = \frac{hr_1}{r} = \frac{9}{2} \sqrt[3]{4}}\).
1. Obliczam objętość wody jaka była na początku:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} \pi r^2 h = \frac{\pi}{3} 8^2 9 = 192 \pi}\)
2. Połowa objętości to \(\displaystyle{ 96 \pi}\) - stąd wyznaczam parametry małego stożka:
\(\displaystyle{ 96 \pi = \frac{1}{3} \pi r_1^2 h_1 \\
r_1^2 h_1 = 288}\)
3. Jak sam zauważyłeś należy teraz skorzystać z twierdzenia talesa, jeśli zrobisz sobie ładny rysunek to możesz zauważyć, że:
\(\displaystyle{ \frac{h}{h_1} = \frac{r}{r_1}}\)
skąd: \(\displaystyle{ h_1 = \frac{hr_1}{r}}\)
4. Z teraz z punktu 2 i 3 wynika, że:
\(\displaystyle{ 288=r_1^2 h_1 = r_1^2 \frac{hr_1}{r} = r_1^3 \frac{9}{8} \\
r_1=4\sqrt[3]{4}}\)
Mając promień podstawy małego stożka już łatwo można wyliczyć, że \(\displaystyle{ h_1 = \frac{hr_1}{r} = \frac{9}{2} \sqrt[3]{4}}\).