Prosta przecinajaca dwie proste i przechodzaca przez punkt.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Zasados
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 9 lis 2006, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: DG

Prosta przecinajaca dwie proste i przechodzaca przez punkt.

Post autor: Zasados »

Wyznaczyć równanie prostej zawierającej punkt P(1,1,1) i przecinającej proste:

l1:\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x=5+2t\\y=4+t\\z=2-t \end{array}}\)
l2:\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x=4-k\\y=-1+4k\\z=2+k \end{array}}\)

Zrobiłem to zadanie wyznaczając iloczyn wektorowy z \(\displaystyle{ \vec{P1P2}}\), pozniej stworzylem dwie plaszczyzny przechodzace przez punkty prostych i zawierajace wektor \(\displaystyle{ \vec{P1P2}}\). Następnie wyznaczyłem wektory tych płaszczyzn i obliczyłem ich iloczyn wektorowy i powstała mi prosta:

l:\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x=1-5u\\y=1+7u\\z=1-9u \end{array}}\)

Pytanie tylko brzmi czy to jest prawidłowy sposób rozwiązania tego zadania
ODPOWIEDZ