Obliczanie długości odcinka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
FEMO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 163 razy

Obliczanie długości odcinka

Post autor: FEMO »

W trójkącie ABC AB=6, AC=3, a kąt przy wierzchołku A ma \(\displaystyle{ 120^{0}}\). Punkt D jest współnym punktem BC i dwusiecznej kąta BAC. Oblicz długość AD.

prosze o wskazówki jak rozwiązać to zadanie
Symetralna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pomógł: 56 razy

Obliczanie długości odcinka

Post autor: Symetralna »

Najlepiej obliczyć pole trójkąta ABC ze wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} a*b* sin\alpha}\)

Pole tego trójkąta, to suma pól trójkątów ABD i ADC. Korzystając z tego samego wzoru obliczamy pola wymienionych trójkatów i powstaje równanie z jedną niewiadomą :

\(\displaystyle{ P_{ABC} = P_{ABD} + P_{ADC}}\)
ODPOWIEDZ