jak rozwiazac jhakie zadanko:
Figurę F obrócono wokół punktu A o kąt skierowany alfa i otrzymano figure F' Następnie figure F obrocono wokol punktu A o kąt kierowany Beta=360-alfa i otrzymano figure F'' CO mozesz powiedziec o figurach F' i F" ??
Jezeli ktos wie jak to zrobic to niech napisze odpowiedz bede wdzieczny
obroty o kąt figury
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
obroty o kąt figury
Najpierw obracasz figurę o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), potem o \(\displaystyle{ 360^{o}-\alpha}\)
Sumując kąty...
\(\displaystyle{ \alpha + 360^{o} - = 360^{o}}\)
A z tego wynika, że \(\displaystyle{ F''}\) nałoży się na \(\displaystyle{ F}\)
Sumując kąty...
\(\displaystyle{ \alpha + 360^{o} - = 360^{o}}\)
A z tego wynika, że \(\displaystyle{ F''}\) nałoży się na \(\displaystyle{ F}\)