proste z parametrem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Fjodor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 sty 2008, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

proste z parametrem

Post autor: Fjodor »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) proste o równaniach \(\displaystyle{ y =3x - m}\) \(\displaystyle{ x + (3-5m)y - 3 = 0}\) są prostopadłe. Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 30 sty 2008, o 22:56 przez Fjodor, łącznie zmieniany 2 razy.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

proste z parametrem

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ y=3x-m \\ \\ (3-5m)y=-x+3 \\ y= \frac{-1}{3-5m}x+ \frac{3}{3-5m} \\ \\ \\ 3 \frac{-1}{3-5m}=-1 \\ ... \\ m=0}\)
Fjodor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 sty 2008, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

proste z parametrem

Post autor: Fjodor »

skad sie wzieło to drugie równanie jak to obliczyłeś ?
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

proste z parametrem

Post autor: escargot »

Z warunku prostopadłości dwóch prostych.
\(\displaystyle{ a_{1} a_{2}=-1}\), gdzie \(\displaystyle{ a_{1},a_{2}}\) to wspólczynniki kierunkowe danych prostych
ODPOWIEDZ