równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
monmie89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 30 sty 2008, o 20:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sopot

równanie prostej

Post autor: monmie89 »

Dany jest punkt A=(-1,2)
Znajdź równanie takiej prostej przechodzącej przez punkt A, że odległość początku układu współrzędnych od tej prostej równa jest 1.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

równanie prostej

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ y=ax+b \\ 2=-a+b b=a+2 y=ax+a+2 ax-y+a+2=0 \\ \\ \frac{|a+2|}{\sqrt{a^2+(-1)^2}}=1 \\ |a+2|=\sqrt{a^2+1} \\ a^2+4a+4=a^2+1 \\ a=- \frac{3}{4} \\ b=a+2=- \frac{3}{4}+2=1 \frac{1}{4} \\ y=- \frac{3}{4}x+1 \frac{1}{4}}\)
ODPOWIEDZ