iloczyn skalarany, wektory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
see-you
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 8 maja 2007, o 17:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

iloczyn skalarany, wektory

Post autor: see-you »

Wektor a jest wektorem jednostkowym, |b|=2. Oblicz kat miedzy a i b jezeli 3a+b i 2b-a sa prostopadle.

i tutaj gdzies mam blad w liczeniu, bo cosinus kata wychodzi mi baaardzo duzy.

moglby ktos to policzyc, to sprawdzilbym gdzie mam blad
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

iloczyn skalarany, wektory

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ (3a+b)(2b-a)=0 \\ 6a\circ b-3a^2+2b^2-a\circ b=0 \\ 5a\circ b-3a^2+2b^2=0 \\ 5a\circ b-3 1^2+2 2^2=0 \\ 5a\circ b =-5 \\ a\circ b=-1 \\ 1 2 cos\alpha=-1 \\ cos\alpha= -\frac{1}{2} \\ =120^0}\)
ODPOWIEDZ