Płaszczyzna czworościanu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
napspan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 8 lis 2007, o 21:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Płaszczyzna czworościanu

Post autor: napspan »

Dane są punkty A(0, 1, 1), B(1, 1, 2),C(2, 2, 2),D(1, 3, 4).
a) Obliczyć objętość czworościanu ABCD.
b) Wyznaczyć równanie parametryczne wysokości poprowadzonej z wierzchołka D.
c) Obliczyć długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka A.
d) Wyznaczyć równanie parametryczne krawędzi AB.
e) Wyznaczyć równanie płaszczyzny zawierającej ścianę ABC.


a)
Objętość liczyłem i wyszło mi \(\displaystyle{ V= \frac{2}{3}}\)

d)
Wyszło mi \(\displaystyle{ \begin{cases} x=t \\ y=1 \\ z=1+t \end{cases}}\)

e)
Wyliczyłem coś takiego \(\displaystyle{ x+z=1}\)

Może mi ktoś to sprawdzić i pomuc przy reszcie
ODPOWIEDZ