równanie okręgu, gdy mam podane dwa punkty
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
równanie okręgu, gdy mam podane dwa punkty
S=(6;b)
r=b
\(\displaystyle{ (x-6)^2+(y-b)^2=b^2}\)
Z równania:
\(\displaystyle{ (9-6)^2+(9-b)^2=b^2}\)
wyznacz b i wtedy zapisz rówanie okręgu.
r=b
\(\displaystyle{ (x-6)^2+(y-b)^2=b^2}\)
Z równania:
\(\displaystyle{ (9-6)^2+(9-b)^2=b^2}\)
wyznacz b i wtedy zapisz rówanie okręgu.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
równanie okręgu, gdy mam podane dwa punkty
Zauważ, że:
\(\displaystyle{ x_{s}=6 \\ y_{s}=r}\)
Teraz to już prosto:
\(\displaystyle{ (x-6)^2+(y-r)^2=r^2 \\ (9-6)^2+(9-r)^2=r^2 \\ 9+81-18r+r^2=r^2 \\ 90=18r \\ r=5}\)
Równanie:
\(\displaystyle{ (x-6)^2+(y-5)^2=25}\)