obliczanie współrzędnych wierzchołków czworokąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
FEMO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 163 razy

obliczanie współrzędnych wierzchołków czworokąta

Post autor: FEMO »

Dwa prostopadłe boki czworokąta ABCD mają równe długości i zawierają się w dodatnich pół osiach układu współrzędnych. Prosta o równaniu y=2x jest symetralną jednego z boków czworokąta a punkt A(5,0) jednym z jego wierzchołków. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków czworokąta.

prosze o wskazówki jak rozwiązać to zadanie
Ostatnio zmieniony 28 sty 2008, o 17:35 przez FEMO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

obliczanie współrzędnych wierzchołków czworokąta

Post autor: Szemek »

Dwa boki są prostopadłe i zawierają się w osiach, więc jednym z wierzchołków będzie (0,0).
Wiadomo, że A(5,0). Nie mogą istnieć dwa odcinki na osi OX i tworzyć czworokąt.
Oznaczmy B(0,0).
C(0,5), bo |BC|=|AC|

Wierzchołek D znajdziesz 'odbijając' punkt C względem prostej y=2x
FEMO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 163 razy

obliczanie współrzędnych wierzchołków czworokąta

Post autor: FEMO »

Szemek pisze:Dwa boki są prostopadłe i zawierają się w osiach, więc jednym z wierzchołków będzie (0,0).
ale jeśli te boki nie będą się stykać w punkcie (0,0) to też mogą być prostopadłe skoro są w pół osiach układu współrzędnych czyż nie?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

obliczanie współrzędnych wierzchołków czworokąta

Post autor: Szemek »

FEMO pisze:też mogą być prostopadłe
nie sądzę, a dlatego, że wtedy nie będą bezpośrednio prostopadłe dane dwa boki, ale tylko prostopadłymi będą proste zawierające te boki
ODPOWIEDZ