Dane są punkty: A(0,1,1) B(1,1,2) C(2,2,2) D(1,3,4)
a) obliczyc objetość czworościanu ABCD
b) Wyznaczyc równanie parametryczne wysokosci poprowadzonej z wierzchołka D
c) Obliczyc długosc wysokosci poprowadzonej z wierzchołka A
d) Wyznaczyc równanie parametryczne krawedzi AB
e) Wyznaczyc równanie płaszczyzny zawierajacej sciane ABC.
pozdrawiam
Czworościan powstały z A B C D
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 sty 2008, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Czworościan powstały z A B C D
Zamieniam na wektory:
AB(1,0,1), AC(2,1,1), AD(1,2,3)
Teraz z nich buduję macierz 3x3:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\2&1&1\\1&2&3\end{array}\right]}\)
W=4
Objętość=1/6*W=4/6=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
AB(1,0,1), AC(2,1,1), AD(1,2,3)
Teraz z nich buduję macierz 3x3:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\2&1&1\\1&2&3\end{array}\right]}\)
W=4
Objętość=1/6*W=4/6=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)