Trójkąt rownoboczny
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 15:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z nikąd
Trójkąt rownoboczny
Nie wiem jak obliczyć pole trójkąta równobocznego, którego wysokość wynosi \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3} cm}\) By abym wdzięczna za jakieś wskazówki
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Trójkąt rownoboczny
wzór na wysokość trójkąta równobocznego \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
czyli podstawiając do tego wzoru daną wysokość, wtedy a=8
A wzór na pole trójkąta równobocznego jest taki
\(\displaystyle{ P= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
znów podstawiając wychodzi nam\(\displaystyle{ P= 16 \sqrt{3}}\)
czyli podstawiając do tego wzoru daną wysokość, wtedy a=8
A wzór na pole trójkąta równobocznego jest taki
\(\displaystyle{ P= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
znów podstawiając wychodzi nam\(\displaystyle{ P= 16 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 547
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 120 razy
Trójkąt rownoboczny
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 4 \sqrt{3} = \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a=8}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4} = 16 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 4 \sqrt{3} = \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a=8}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4} = 16 \sqrt{3}}\)