wartości parametru dla których okręgi są styczne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kolega buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tak gdzie buahaha
Podziękował: 48 razy

wartości parametru dla których okręgi są styczne

Post autor: kolega buahaha »

Długośc promienia okręgu \(\displaystyle{ {O}_1}\) jest równa \(\displaystyle{ {r}_1=m+4}\), okręgu \(\displaystyle{ {O}_2}\) jest równa \(\displaystyle{ {r}_2=12}\) zaś odległość środków obu okręgów jest równa 2. Wyznacz te wartości parametru \(\displaystyle{ m R}\) dla których te okręgi są styczne wewnętrznie.
Help xD
Ostatnio zmieniony 27 sty 2008, o 16:52 przez kolega buahaha, łącznie zmieniany 1 raz.
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

wartości parametru dla których okręgi są styczne

Post autor: raphel »

wydaje mi sie że jeżeli te okręgi mają być styczne wewnętrznie, to długość mniejszego okręgu + odległość promieni ma być równa długości większego promienia, czyli

m+4+2= 12, czyli m = 6.
nie jestem pewny ale tak bym to rozwiązał:p
Ostatnio zmieniony 27 sty 2008, o 19:16 przez raphel, łącznie zmieniany 1 raz.
kolega buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tak gdzie buahaha
Podziękował: 48 razy

wartości parametru dla których okręgi są styczne

Post autor: kolega buahaha »

chyba powinno Ci wyjść m= 4 albo ja się pogubiłem w Twych obliczeniach
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

wartości parametru dla których okręgi są styczne

Post autor: raphel »

znaczy się dobrze myślałem, źle zapisałem (zamiast m+6, powinienem zapisać m+4).. Sory za błąd już poprawiłem :-D
kolega buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tak gdzie buahaha
Podziękował: 48 razy

wartości parametru dla których okręgi są styczne

Post autor: kolega buahaha »

ahh dzięki :0 chyba doszedłem do tego klikam pomógł
ODPOWIEDZ