współrzędne wierzchołków

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
nikttaki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sty 2008, o 19:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan

współrzędne wierzchołków

Post autor: nikttaki »

czy mógby ktoć mi to obliczyć ponieważ nierozumiem tego z góry dzięki


Zad 1
dane są współrzędne trzech wierzchołków kwadratu ABCD: a=(0,6), b=(2,0), c=(8,2). Znajdz współrzędne wierzchołka d.

Zad 2
Punkty K(1,1), L(2,3), M(-1,4) są środkami boków trójkąta ABC. Wyznacz współrzędne ABC.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

współrzędne wierzchołków

Post autor: Szemek »

1)
\(\displaystyle{ D(x_d,y_d)}\)
środek odcinka AC jest środkiem odcinka BD
oznaczmy ten punkt jako S
\(\displaystyle{ S(\frac{0+8}{2}, \frac{6+2}{2})}\)
\(\displaystyle{ S(4,4)}\)

\(\displaystyle{ S(\frac{2+x_d}{2}, \frac{0+y_d}{2})}\)
\(\displaystyle{ 4=\frac{2+x_d}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ 4=\frac{0+y_d}{2}}\)
i z tego wyliczasz pierwszą i drugą współrzędną tego punktu
nikttaki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sty 2008, o 19:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan

współrzędne wierzchołków

Post autor: nikttaki »

czy możećie obliczyc mi te współrzęne bo niekapuje tego
ODPOWIEDZ