Dane są okręgi: \(\displaystyle{ o_{1}(S_{1},1)}\)\(\displaystyle{ o_{2}(S_{2},1)}\), gdzie \(\displaystyle{ S_{1}=(3,-1)}\)\(\displaystyle{ S_{2}=(k,1)}\)
a) napisz równanie okręgów \(\displaystyle{ o_{1}}\) i \(\displaystyle{ o_{2}}\)
b) dla jakich wartości parametru k okręgi \(\displaystyle{ o_{1}}\) i \(\displaystyle{ o_{2}}\) są rozłączne?
c) przekształć okręgi \(\displaystyle{ o_{1}}\) i \(\displaystyle{ o_{2}}\)w symetrii względem punktu O=(0,0) i napisz równania obrazów okręgów \(\displaystyle{ o_{1}}\) i \(\displaystyle{ o_{2}}\) k=-1
proszę o pomoc, pozdrawiam
napisz równania okręgów
-
- Użytkownik
- Posty: 546
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 193 razy
- Pomógł: 51 razy
napisz równania okręgów
pomiędzy tym jest znak ilorazu?Szemek pisze:\(\displaystyle{ o(S,r): (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
środek okręgu jest S(3,-1) S(k,-1)
a te o1 o2 co to ?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
napisz równania okręgów
tu nic nie dzielisz
taki jest zapis symboliczny: "okrąg o środku S i promieniu r ma równanie: ..."
a)
\(\displaystyle{ o_1: (x-3)^2+(y+1)^2=1}\)
\(\displaystyle{ o_2: (x-k)^2+(y-1)^2=1}\)
taki jest zapis symboliczny: "okrąg o środku S i promieniu r ma równanie: ..."
a)
\(\displaystyle{ o_1: (x-3)^2+(y+1)^2=1}\)
\(\displaystyle{ o_2: (x-k)^2+(y-1)^2=1}\)