Punkt A(4, -10) jest wierzchołkiem równoległoboku ABCD. Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach:
y= 3x -2
y = -x +6
Wyznacz pozostałe wierzchołki równoległoboku.
Znajdź 3 wierzchołki
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Znajdź 3 wierzchołki
l1: y= 3x -2
l2: y = -x +6
Jeden wierzchołek dostajesz, znajdując miejsce przecięcia prostych l1 i l2.
Następny dostajesz znajdując miejsce przecięcia prostej l3, równoległej do l1 i przechodzącej przez punkt A, z prostą l2. Ostatni, znajdując miejsce przecięcia prostej l4, równoległej do l2 i przechodzącej przez A, z prostą l1.
l2: y = -x +6
Jeden wierzchołek dostajesz, znajdując miejsce przecięcia prostych l1 i l2.
Następny dostajesz znajdując miejsce przecięcia prostej l3, równoległej do l1 i przechodzącej przez punkt A, z prostą l2. Ostatni, znajdując miejsce przecięcia prostej l4, równoległej do l2 i przechodzącej przez A, z prostą l1.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 10:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WWA
- Podziękował: 6 razy
Znajdź 3 wierzchołki
czy mógłbyś dokładniej wytłumaczyć jak znaleźć 3 i 4 ? ponieważ nie do końca zrozumiałem
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Znajdź 3 wierzchołki
Prosta l3, równoległa do l1, ma współczynnik kierunkowy a=3, więc jest postaci y=3x+b. Teraz z warunku, że musi przechodzić przez punkt A, dostajesz:
-10=3*4+b, co daje, że b=-22 i l3 ma równanie y=3x-22. Teraz szukasz miejsca przecięcia z prostą l2. Dla ostatniego wierzchołka to samo rozumowanie.
-10=3*4+b, co daje, że b=-22 i l3 ma równanie y=3x-22. Teraz szukasz miejsca przecięcia z prostą l2. Dla ostatniego wierzchołka to samo rozumowanie.