Definicja wektorów prostopadłych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dzierżoniów
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 7 razy

Definicja wektorów prostopadłych

Post autor: buahaha »

Czy istnieje definicja mówiąca kiedy 2 wektory są prostopadłe? Jeśli tak, jak ona brzmi?
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Definicja wektorów prostopadłych

Post autor: Wasilewski »

Na przykład dwa wektory są prostopadłe, gdy ich iloczyn skalarny jest równy 0.
Kofeinka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 14 gru 2007, o 22:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 2 razy

Definicja wektorów prostopadłych

Post autor: Kofeinka »

Wektor prostopadły do wektora \(\displaystyle{ \vec{v} = [A,B]}\) to wektor \(\displaystyle{ \vec{u}}\) , taki, że \(\displaystyle{ \vec{u} = [-B, A ]}\)
exekonrad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 cze 2008, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Definicja wektorów prostopadłych

Post autor: exekonrad »

a co jezeli w gre wchodza nam 3 wspolrzedne x,y,z ?
robbsson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 24 paź 2010, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Definicja wektorów prostopadłych

Post autor: robbsson »

wtedy korzystasz z tej własności którą podał kolega wcześniej, tzn z iloczynu skalarnego który musi być równy 0:)
szw1710

Definicja wektorów prostopadłych

Post autor: szw1710 »

Dwa wektory niezerowe \(\displaystyle{ u,v}\) są prostopadłe wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ |u+v|=|u-v|}\) lub wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ |u+v|^2=|u|^2+|v|^2}\). Ten ostatni warunek to tzw. prostopadłość pitagorejska, pierwszy to prostopadłość w sensie Jamesa. Te warunki nie odwołują się do iloczynu skalarnego, choć w przestrzeni euklidesowej są równoważne zerowaniu się tegoż. Pozwalają na jakieś pojmowanie prostopadlości w przestrzeniach nie wyposażonych w iloczyn skalarny, czyli nieunitarnych (przestrzeń liniową, w której zdefiniowano iloczyn skalarny wektorów, nazywamy przestrzenią unitarną).

PS. Aleśmy na stary post odpisali wraz z robbsonem. Butlę do oceanu wrzuciliśmy
ODPOWIEDZ