Wyznacz współrzędne wierzchołka D

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
enzo001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 gru 2007, o 10:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 2 razy

Wyznacz współrzędne wierzchołka D

Post autor: enzo001 »

Dane sa współrzedne dwoch kolejnych wierzcholkow kwadratu ABCD: A=(0,1), B=(2,3). Wyznacz wspolrzedne wierzcholka D, jesli wiesz, ze kwadrat jest zawarty w I i II cwiartce ukladu wspolrzednych.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Wyznacz współrzędne wierzchołka D

Post autor: JankoS »

Właśnie przed chwilą robiłem podobne. Jest to zadanie 2.
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=57681
Tutaj jest jedno rozwiązanie \(\displaystyle{ D=(-2,3), \ drugie \ D=(2,-1)}\) odrzucamy, bo należy do IV ćwiartki.
ODPOWIEDZ