odległości prostej od punktów
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 6 razy
odległości prostej od punktów
Znajdź równanie prostej k , przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A (5,2)}\) i takiej, że odległości tej prostej od punktów \(\displaystyle{ B=(-5,0)}\) i \(\displaystyle{ C =(13,-18)}\) są sobie równe.
Domyślam się, ze współczynnik kierunkowy postaci kierunkowej tej prostej musi być ujemny. Więcej pomysłów nie mam. Ktoś mógłby coś zasugerować?
Domyślam się, ze współczynnik kierunkowy postaci kierunkowej tej prostej musi być ujemny. Więcej pomysłów nie mam. Ktoś mógłby coś zasugerować?
- jeremi
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łńct
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 10 razy
odległości prostej od punktów
Skorzystaj z wzoru na odległość punktu od prostej. Podstaw punkty B, C i porównaj. Potem już standardowy układ równań i powinno wyjść.
Jeżeli sobie nie poradzisz to napisz.
Jeżeli sobie nie poradzisz to napisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 6 razy
odległości prostej od punktów
ułozyłam układ równań \(\displaystyle{ d_{B,k} = d_{C,k}}\) z przekaształceń, po podstawieniu za x i y współrzędnych punktów wyszła mi równość \(\displaystyle{ | -5A+C| = |13 A-18B+c|}\) jako drugi układ równań wyznaczyłam równanie prostej k w postaci ogólnej z podstawionymi danymi punktu A \(\displaystyle{ 5A+2B+c=0}\). Próbowałam rozwiązać równość z wartościami bezwzględnymi. Wyszło mi, że w przypadku kiedy obie strony są dodatnie bądź ujemne zachodzi równość A=B, a jeśli lewa strona jest dodatnia a prawa ujemna to A=-11B . W przypadku odwrotnym wychodzi wynik sprzeczny z założeniem. Pomocy! Jak to zinterpretować?
- jeremi
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łńct
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 10 razy
odległości prostej od punktów
Zauważ, że równość sprowadza się do tej alternatywy równości:
\(\displaystyle{ -5a+b=13a+18+b \ \ \ \ 5a-b=13a+18+b \\
a=-1 \ \ \ \ a= \frac{-9+b}{4} \\}\)
Podstawiam a=-1 do równania prostej:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2=5a+b \\ a=-1 \end{cases} \\
y=-x+7}\)
I to by chyba wystarczyło, aczkolwiek rozwiązania mogą być 2.
\(\displaystyle{ -5a+b=13a+18+b \ \ \ \ 5a-b=13a+18+b \\
a=-1 \ \ \ \ a= \frac{-9+b}{4} \\}\)
Podstawiam a=-1 do równania prostej:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2=5a+b \\ a=-1 \end{cases} \\
y=-x+7}\)
I to by chyba wystarczyło, aczkolwiek rozwiązania mogą być 2.
- jeremi
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łńct
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 10 razy
odległości prostej od punktów
Z tego, tylko przy troche innych oznaczeniach:
\(\displaystyle{ |-5a+b|=|13a+18+b|}\)
Potem mamy 2 przypadki:
1. gdy obie strony pod wartością bezwzględną mają ten sam znak
2. gdy znak jest przeciwny.
\(\displaystyle{ |-5a+b|=|13a+18+b|}\)
Potem mamy 2 przypadki:
1. gdy obie strony pod wartością bezwzględną mają ten sam znak
2. gdy znak jest przeciwny.
- południowalolka
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 23 razy
odległości prostej od punktów
Moim zadaniem ta prosta k to poprostu prosta równoległa do prostej przechodzacej przez punkt B i C. Najłatwiej mozna obliczyć równanie prostej BC \(\displaystyle{ y=-x-5}\) a potem prostą równoległą do tej prostej. I wychodzi \(\displaystyle{ y=-x+7}\)