Okrąg o środku w punkcie \(\displaystyle{ S=(1,1)}\) odcina na prostej \(\displaystyle{ x-y+4=0}\) cięciwę o długości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\). Znajdź długość promienia tego okręgu.
Zadanie zrobiłem, jednakże mój sposób obliczeń jest zbyt skomplikowany jak na takie proste zadanie. Proszę o sugestie, jak przejrzyście rozwiązać to zadanie.
Długość promienia okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Długość promienia okręgu
rozwiązujesz równanie prostej i okręgu i otrzymasz parę współrzędnych [x(r ),y(r)] - końce cięciwy.
r - obliczasz ze wzoru na moduł - |AB| --> \(\displaystyle{ r = \sqrt{10}}\)
r - obliczasz ze wzoru na moduł - |AB| --> \(\displaystyle{ r = \sqrt{10}}\)
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Długość promienia okręgu
jeremi, zobacz mój sposób rozwiązania podobnego zadania w wątku
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=56694
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=56694