Będę wdzięczna, jeżeli mógłby ktoś poszukać mi błędu w tym zadanku Ponieważ coś źle zrobiłam i mi nie wychodzi ;/
Napisz równanie prostej AB i narusuj ją w układzie współrzędnych, wiedząc, że należą do niej punkty A=(-3,4) B=(-3,-2)
wzór wyszedł mi y=4
a=-6/0[/latex]
Napisz równanie prostej AB i narysuj w Układzie współrzędnyc
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 sty 2008, o 23:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 3 razy
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Napisz równanie prostej AB i narysuj w Układzie współrzędnyc
\(\displaystyle{ x=-3}\)
[ Dodano: 17 Stycznia 2008, 23:34 ]
To od razu widać, bo odcięte obydwu punktów są równe -3.
Ale żeby to policzyć:
Aby znaleźć równanie tej prostej mozesz ułozyć układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -3a+b=4\\-3a+b=-2\end{cases}}\)
Albo zastosować wzór:
\(\displaystyle{ (x_{B}-x_{A})(y-y_{A)=(y_{B}-y_{A})(x-x_{A})}\)
[ Dodano: 17 Stycznia 2008, 23:34 ]
To od razu widać, bo odcięte obydwu punktów są równe -3.
Ale żeby to policzyć:
Aby znaleźć równanie tej prostej mozesz ułozyć układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -3a+b=4\\-3a+b=-2\end{cases}}\)
Albo zastosować wzór:
\(\displaystyle{ (x_{B}-x_{A})(y-y_{A)=(y_{B}-y_{A})(x-x_{A})}\)