1)która z figur ma środek symetrii
a)trapez prostokątny
b)kąt
c)trójkąt równoboczny
d) odcinek
2)Dane są punkty K=(3,-4) L(-3,4) M(-3,-4) N(4,-3) symetryczne do siebie względem osi y są punkty ? jakie ? pomocy
3) jak wyznaczyć środek okręgu jeżeli go niema (może ktoś podać wszystkie etapy
Pozdrawiam M.W
Pytania
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 56 razy
Pytania
1) Środek symetrii ma chyba tylko odcinek.
2) Jeśli dwa punkty są symetryczne do siebie względem osi y to posiadają taką samą współrzędną y i przeciwną x.
Np. K=(2;3) to punkt symetryczny do K względem y to K'=(-2;3). W ten sposób sprawdź podane punkty.
3) Jeżeli nie ma czego ... okręgu? Środka? Sprecyzuj pytanie ... Mając równanie okręgu postaci: \(\displaystyle{ (x-a) ^{2} + (y-b) ^{2} = r}\) środek okręgu znajduje się w punkcie S=(a;b), a promień równa się r.
2) Jeśli dwa punkty są symetryczne do siebie względem osi y to posiadają taką samą współrzędną y i przeciwną x.
Np. K=(2;3) to punkt symetryczny do K względem y to K'=(-2;3). W ten sposób sprawdź podane punkty.
3) Jeżeli nie ma czego ... okręgu? Środka? Sprecyzuj pytanie ... Mając równanie okręgu postaci: \(\displaystyle{ (x-a) ^{2} + (y-b) ^{2} = r}\) środek okręgu znajduje się w punkcie S=(a;b), a promień równa się r.