Napisać równanie okręgu stycznego z prostą

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
chudiniii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 20 kwie 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 53 razy

Napisać równanie okręgu stycznego z prostą

Post autor: chudiniii »

TREŚĆ:

Napisać równanie okręgu ośrodku w ptk O (0,0) i stycznego do prostej 6x-8y+10=0.

Proszę o wskazówki do rozwiązania tego zadania. Z góry dziękuję i punkciki szykuję.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Napisać równanie okręgu stycznego z prostą

Post autor: Szemek »

odległość punktu (środka okręgu) od prostej jest równa promieniowi
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_o+By_o+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{|6 0 + (-8) 0 + 10|}{\sqrt{6^2+(-8)^2}}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{10}{10}}\)
\(\displaystyle{ d=1}\)
\(\displaystyle{ d=r \to r=1}\)
\(\displaystyle{ o(O,r): x^2+y^2=1}\)
ODPOWIEDZ