Boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach:
x-y+1=0, 3x+2y-12=0, x-y-5=0, 3x+2y-40=0
Oblicz wysokości równoległoboku.
Mógłby ktoś pomóc? Nie mam pojęcia jak wyznaczyć te wysokości.
Obliczanie wysokości równoległoboku znając wzory prostych
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 sty 2008, o 23:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 3 razy
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Obliczanie wysokości równoległoboku znając wzory prostych
Wysokości nie wyznaczysz, co najwyżej długości tych wysokości.
x-y+1=0
x-y-5=0
3x+2y-12=0
3x+2y-40=0
dla prostych równoległych \(\displaystyle{ m:A_1x+B_1y+C_1=0}\) oraz \(\displaystyle{ n:A_2x+B_2y+C_2=0}\)
odległość między prostymi wynosi:
\(\displaystyle{ d=\frac{|C_1-C_2|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
x-y+1=0
x-y-5=0
3x+2y-12=0
3x+2y-40=0
dla prostych równoległych \(\displaystyle{ m:A_1x+B_1y+C_1=0}\) oraz \(\displaystyle{ n:A_2x+B_2y+C_2=0}\)
odległość między prostymi wynosi:
\(\displaystyle{ d=\frac{|C_1-C_2|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)