Dla jakich wartości parametru p pierwiastki równania
\(\displaystyle{ x^{2}- 2\sqrt{2}*x+ p^{2}+1=0}\) są współrzędnymi punktów należących do koła o środku S=(0,0) i promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) ????
Zadanko z parametrem-Zbiorek Kiełbasy
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Zadanko z parametrem-Zbiorek Kiełbasy
Należy zauważyć że koło ma równanie:
\(\displaystyle{ x_1^2+x_1^2=5\iff (x_1+x_2)^2-2x_1x_2=5}\)
Dalej zabawa ze wzorami Viete'a.
\(\displaystyle{ x_1^2+x_1^2=5\iff (x_1+x_2)^2-2x_1x_2=5}\)
Dalej zabawa ze wzorami Viete'a.