Zadania optymalizacyjne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Eadrin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Olecka

Zadania optymalizacyjne

Post autor: Eadrin »

Witam. Mam do zrobienia na jutro zadania wymienione niżej i mam z nimi kłopot. Od razu zaznaczam, że muszę je rozwiązac bez uzycia pochodnych. Prosiłbym o ułożenie samej funkcji, potem chyba dam juz sobie radę.
Z góry dziękuję.

1.Dane są punkty A=(1,2) i B=(7,6). Na osi OX znajdz taki punkt C, aby suma kwadratów dlugosci odcinków AC i BC byla najmniejsza.

2.Na prostej o równaniu x + 5y - 20 = 0 znajdz taki punkt P o dodatnich współrzędnych, aby suma odłegłości punktu P od osi układu współrzednych była najmniejsza.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2008, o 15:51 przez Eadrin, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Zadania optymalizacyjne

Post autor: Piotr Rutkowski »

1) której osi?
2)walnij sobie funkcję prostopadłą do tej funkcji przechodzącą przez początek układu współrzędnych
Eadrin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Olecka

Zadania optymalizacyjne

Post autor: Eadrin »

W zadaniu pierwszym chodzi o oś OX, zjadłem o przy przepisywaniu.
ODPOWIEDZ