Napisz równanie krzywej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ewuśka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 16 lis 2007, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 4 razy

Napisz równanie krzywej

Post autor: ewuśka »

Napisz równanie krzywej będącej zbiorem środków okręgów stycznych zewnętrznie do okręgu \(\displaystyle{ (x-2) ^{2} + y^{2} = 4}\) i stycznych do prostej y=0. Narysuj tą krzywą, oznacz ją L.
a)Oblicz pole obszaru wyznaczonego krzywą L i prostą x=6.
b)Wyznacz objętość bryły powstałej przez obrót krzywej L dookoła osi 0X w przedziale .
ODPOWIEDZ