jak znaleźć środek i promień okręgu
1.\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}-10x=0}\)
2.\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}-10x+14y-70=0}\)
współrzędne środka i promień okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
współrzędne środka i promień okręgu
1.
\(\displaystyle{ (x-5)^2+y^2-25=0\\
(x-5)^2+y^2=25\\
S=(5,0)\ \ r=5\\}\)
2.
\(\displaystyle{ (x-5)^2-25+(y+7)^2-49-70=0\\
(x-5)^2+(y+7)^2=144\\
S=(5,-7)\ \ r=12}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ (x-5)^2+y^2-25=0\\
(x-5)^2+y^2=25\\
S=(5,0)\ \ r=5\\}\)
2.
\(\displaystyle{ (x-5)^2-25+(y+7)^2-49-70=0\\
(x-5)^2+(y+7)^2=144\\
S=(5,-7)\ \ r=12}\)
POZDRO