odległość paraboli od prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
vip1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 13 sty 2005, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

odległość paraboli od prostej

Post autor: vip1986 »

Zad
Znaleźć punkt A należący do paraboli \(\displaystyle{ y^2=4(x-1)}\) oraz punkt B należący do prostej \(\displaystyle{ 2x-y+2=0}\), aby odległość między nimi była najmniejsza. Obliczyć tę najmniejszą odległość.

Z góry THX.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

odległość paraboli od prostej

Post autor: olazola »

Podobne zadanie jest tutaj: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=4994
ODPOWIEDZ