Zadanie na wektorach

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
eoor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 1 gru 2004, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska :P
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Zadanie na wektorach

Post autor: eoor »

Rysunek do zadania:

d=ka + lb, gdzie k,l nalezy do R. Wyznacz k i l
(d, a, b to wektory zgodnie z rysunkiem)
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Zadanie na wektorach

Post autor: W_Zygmunt »


Aby znaleźć wektory składowe, których suma daje wektor \(\displaystyle{ \vec{d}}\)
kreślimy z punktu C odcinki rówoległe do AN i AM.
\(\displaystyle{ |AP| = \frac{2}{3} |AB|}\), stąd
\(\displaystyle{ l\cdot \vec{b}\,=\,\frac{2}{3}\cdot \vec{b}\}\)
Tak samo
\(\displaystyle{ k\cdot \vec{a}\,=\,\frac{2}{3}\cdot \vec{a}\}\)
Zatem

\(\displaystyle{ \vec{d}\,=\,\frac{2}{3}\cdot \vec{a} + \frac{2}{3}\cdot \vec{b}}\)
ODPOWIEDZ