Korzystając z wlasnosci wektorow uzasadnij twierdzenie:
Srodki bokoe dowolnego czworokata sa wierzcholkami rownolegloboku.
I jeszcze jedna zadanie: Punkty A=(-3,0) B=(4,-1) C=(5,1) i D=(2,3) sa wierzcholkami czworokata. W jakim stosunku prosta rownolegla do boku DC przechodzaca przez punkt B dzieli bok AD?? jak zabrac sie w ogole do tego zadania??
Dowodzenie twierdzen
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Dowodzenie twierdzen
Zadanie 2
obrazek pomocniczy
przykładowy sposób rozwiązania:
1) najpierw wyznaczasz wzór prostej CD
do wzoru poniżej podstawiasz współrzędne punktów C i D
\(\displaystyle{ CD: (y_D-y_C)(x-x_C)-(x_D-x_C)(y-y_C) = 0}\)
2) wyznaczasz prostą równoległą do CD i przechodzącą przez punkt B
3) wyznaczasz prostą AB
4) obliczasz punkt, niech będzie to punkt P, wspólny prostych AB i prostej równoległej do CD
5) obliczasz długości odcinków |AP| oraz |PD|
6) obliczasz stosunek odcinków
obrazek pomocniczy
przykładowy sposób rozwiązania:
1) najpierw wyznaczasz wzór prostej CD
do wzoru poniżej podstawiasz współrzędne punktów C i D
\(\displaystyle{ CD: (y_D-y_C)(x-x_C)-(x_D-x_C)(y-y_C) = 0}\)
2) wyznaczasz prostą równoległą do CD i przechodzącą przez punkt B
3) wyznaczasz prostą AB
4) obliczasz punkt, niech będzie to punkt P, wspólny prostych AB i prostej równoległej do CD
5) obliczasz długości odcinków |AP| oraz |PD|
6) obliczasz stosunek odcinków
Dowodzenie twierdzen
4) obliczasz punkt, niech będzie to punkt P, wspólny prostych AB i prostej równoległej do CD
5) obliczasz długości odcinków |AP| oraz |PD|
i wlasnie tego nie rozumiem bo skoro odcinek AD ma byc podzielony przez ta prosta rownolegla do CD to po co mi przeciecie prostych AB i prostej rownoleglej do CD??
5) obliczasz długości odcinków |AP| oraz |PD|
i wlasnie tego nie rozumiem bo skoro odcinek AD ma byc podzielony przez ta prosta rownolegla do CD to po co mi przeciecie prostych AB i prostej rownoleglej do CD??
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Dowodzenie twierdzen
potrzebne Ci są współrzędne tego punktu przecięcia do wyliczenia długości odcinków, na które został podzielony bok AD
długość odcinka liczymy przecież ze wzoru:
niech A, B będą końcami odcinka
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2}}\)
długość odcinka liczymy przecież ze wzoru:
niech A, B będą końcami odcinka
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2}}\)