iloczyn skalarny
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 7 kwie 2005, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 1 raz
iloczyn skalarny
W trojkacie rownobocznym ABC o boku dl. a punkty M, N i P sa odpowiednio srodkami bokow AB, BC oraz AC. Oblicz: \(\displaystyle{ \vec{AN}\,\circ\,\vec{BP}\,,\,\vec{PB}\,\circ\,(\,\vec{PC}\,+\,\vec{CN}\,).}\) Nie wiem jak to zrobic. Nie wiem jaki kąt bedzie pomiedzy tymi wektroami.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
iloczyn skalarny
Wiesz jak liczyć iloczyn skalarny:
\(\displaystyle{ \vec{u}\circ\vec{v}=|\vec{u}|\cdot|\vec{v}|\cdot\cos{\alpha}}\)
Niech S będzie punktem przecięcia się środkowych trójkąta ABC. Zauważ, że środkowa trójkąta równobocznego jest również jego wysokością dlatego kąt BNA i kąt APB jest kątem prostym. Wiemy również, że miara kąta wewnętrznego trójkąta równobocznego wynosi 60o. Dzięki czemu możesz policzyć kąty NAB i ABP. Mając już te dane prosto policzyc miarę kąta przecięcia sie dwóch środkowych AN i BP z trójkąta ABS.
W drugim zauważ, że PN jest równoległe do AB.
\(\displaystyle{ \vec{u}\circ\vec{v}=|\vec{u}|\cdot|\vec{v}|\cdot\cos{\alpha}}\)
Niech S będzie punktem przecięcia się środkowych trójkąta ABC. Zauważ, że środkowa trójkąta równobocznego jest również jego wysokością dlatego kąt BNA i kąt APB jest kątem prostym. Wiemy również, że miara kąta wewnętrznego trójkąta równobocznego wynosi 60o. Dzięki czemu możesz policzyć kąty NAB i ABP. Mając już te dane prosto policzyc miarę kąta przecięcia sie dwóch środkowych AN i BP z trójkąta ABS.
W drugim zauważ, że PN jest równoległe do AB.