Zadania z parametrem...
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 1 lut 2007, o 21:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 17 razy
Zadania z parametrem...
1. Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}-2mx- m^{2}+2m=0}\) opisuje okrąg styczny do prostej x=4?
2. Znajdź te wartości parametru m, dla których prosta y=x+m ma dwa punkty wspólne z okręgiem \(\displaystyle{ x ^{2}+ y^{2}=2}\).
2. Znajdź te wartości parametru m, dla których prosta y=x+m ma dwa punkty wspólne z okręgiem \(\displaystyle{ x ^{2}+ y^{2}=2}\).
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Zadania z parametrem...
\(\displaystyle{ (x^2-2mx+m^2)+y^2-m^2+m=0\iff (x-m)^2+y^2-2m^2+2m=0}\)
I teraz mamy że \(\displaystyle{ x=4}\)
Tworzymy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=4 \\(x-m)^2+y^2-2m^2+2m=0 \end{cases} \iff
y^2+(4-m)^2-2m^2+2m=0\iff y^2-m^2-6m+16=0}\)
I teraz muszą być spełnione warunki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=0 \\ \Delta=0 \end{cases}}\)
I teraz mamy że \(\displaystyle{ x=4}\)
Tworzymy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=4 \\(x-m)^2+y^2-2m^2+2m=0 \end{cases} \iff
y^2+(4-m)^2-2m^2+2m=0\iff y^2-m^2-6m+16=0}\)
I teraz muszą być spełnione warunki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=0 \\ \Delta=0 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 7 sty 2008, o 17:32 przez Dargi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Zadania z parametrem...
2)
\(\displaystyle{ x^{2}+(x+m)^{2}=2}\)
\(\displaystyle{ 2x^{2}+2xm+m^{2}-2=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
\(\displaystyle{ 4m^{2}-8(m^{2}-2)>0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+(x+m)^{2}=2}\)
\(\displaystyle{ 2x^{2}+2xm+m^{2}-2=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
\(\displaystyle{ 4m^{2}-8(m^{2}-2)>0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 30 gru 2007, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: /bin/bash
Zadania z parametrem...
od kiedy to \(\displaystyle{ x^{2} - 2mx + m}\) == \(\displaystyle{ (x-m)^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 9 sty 2010, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 2 razy
Zadania z parametrem...
Lady Tilly pisze:2)
\(\displaystyle{ x^{2}+(x+m)^{2}=2}\)
\(\displaystyle{ 2x^{2}+2xm+m^{2}-2=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
\(\displaystyle{ 4m^{2}-8(m^{2}-2)>0}\)
Objaśnienie:
\(\displaystyle{ y=m+x}\)
top wstawiamy do równania:
\(\displaystyle{ x^{2}+(y)^{2}=0}\)
w miejsce \(\displaystyle{ y}\) wkladamy \(\displaystyle{ y=m+x}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+(x+m)^{2}=2}\)
i dalej rozwiązujemy i wychodzi nam ze
\(\displaystyle{ x \in (-2 , 2)}\)
i tyle ; )