Styczna do okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 18 lis 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Styczna do okręgu
Znajdź równanie stycznej do okręgu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=4}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A=(2;1)}\). Chodzi głównie o przepis, jak rozwiązywać takie zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 18 lis 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Styczna do okręgu
z tego punktu A wyciągnąłem tylko to, że \(\displaystyle{ b=1-2a}\)
[ Dodano: 6 Stycznia 2008, 22:40 ]
teraz wystarczy juz tylko podstawic to do odległości miedzy punktem a prostą?
[ Dodano: 6 Stycznia 2008, 22:40 ]
teraz wystarczy juz tylko podstawic to do odległości miedzy punktem a prostą?
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Styczna do okręgu
\(\displaystyle{ y=ax+b\\
-ax+y-b=0\\
d=2\\
d=\frac{|0\cdot(-a)+0\cdot 1-b|}{\sqrt{a^2+1}} \\
\begin{cases} \frac{|0\cdot(-a)+0\cdot 1-b|}{\sqrt{a^2+1}}=2 \\ b=1-2a \end{cases}}\)
-ax+y-b=0\\
d=2\\
d=\frac{|0\cdot(-a)+0\cdot 1-b|}{\sqrt{a^2+1}} \\
\begin{cases} \frac{|0\cdot(-a)+0\cdot 1-b|}{\sqrt{a^2+1}}=2 \\ b=1-2a \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 18 lis 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Styczna do okręgu
Jak możesz to sprawdź jeszcze odpowiedź : \(\displaystyle{ y=-\frac{3}{4}x+ \frac{5}{2}}\). Gut?