Punkty P, Q, R są odpowiednio środkami boków AB, BC i CA trójkąta ABC. Wiedząc, że P(1, 4), Q(2, 7) R(-3, 5), wyznacz współrzędne punktów A, B, C.
Współrzędne trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 2 razy
Współrzędne trójkąta
Mam problem z zadaniem matematycznym o podanej niżej treści. Proszę przede wszystkim o samą metodę rozwiązania, resztę mogę policzyć sam.
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Współrzędne trójkąta
wskazówka:
\(\displaystyle{ A=(x_{1},y_{1})}\)
\(\displaystyle{ B=(x_{2},y_{2})}\)
środek boku AB:
\(\displaystyle{ P=\left( \frac{x_{1}+x_{2}}{2} , \frac{y_{1}+y_{2}}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ A=(x_{1},y_{1})}\)
\(\displaystyle{ B=(x_{2},y_{2})}\)
środek boku AB:
\(\displaystyle{ P=\left( \frac{x_{1}+x_{2}}{2} , \frac{y_{1}+y_{2}}{2} \right)}\)
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Współrzędne trójkąta
\(\displaystyle{ A(a_{x},a_{y}) \ \ \ \ \ \ B(b_{x},b_{y}) \\
S_{(AB)}=(\frac{a_{x}+b_{x}}{2},\frac{a_{y}+b_{y}}{2})}\)
korzystając z tego wozru piszesz trzy rownania dla kazdej pary punktow i otrzymujesz trzy uklady rownan (po dwa rownania dla kazdej pary punktow)
S_{(AB)}=(\frac{a_{x}+b_{x}}{2},\frac{a_{y}+b_{y}}{2})}\)
korzystając z tego wozru piszesz trzy rownania dla kazdej pary punktow i otrzymujesz trzy uklady rownan (po dwa rownania dla kazdej pary punktow)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 2 razy
Współrzędne trójkąta
Jest jedna rzecz, której nie rozumiem - z tych wzorów nie mogę nic policzyć, bo nie znam współrzędnych A, B, C. Czegoś mi brakuje... :/