Okręgi i proste

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Okręgi i proste

Post autor: marcinn12 »

Sory za zdjęci ale nie wiedziałem jak to przerysować. Pomóżcie obliczyć zadania ,wszystko jest na rysunku


Na rysunku pierwszym narysowałem dwusieczną i na tym się skończyło.
Natomiast w drugim nie jestem pewien czy wszystko przepisałem ,bo jest tylko jeden promień.

wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Okręgi i proste

Post autor: wb »

Zad.1:
\(\displaystyle{ |PS|= \sqrt{12^2+5^2}=13 \\ \frac{5}{13}= \frac{r}{13-(5+r)}}\)
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Okręgi i proste

Post autor: marcinn12 »

A te 2? Ilość danych sie zgadza?? ;/

[ Dodano: 6 Stycznia 2008, 15:42 ]
No i jeszcze jedno??

[ Dodano: 6 Stycznia 2008, 19:49 ]
I tam na drugim małe r jest rowne 2 xD

[ Dodano: 8 Stycznia 2008, 12:27 ]
Mozna zamykac. Zrobiłem sam reszte.
ODPOWIEDZ