Witam mam problem z takim zadankiem, bardzo prosze o pomoc
Sprawdzić czy proste
\(\displaystyle{ l_{1}}\) \(\displaystyle{ \begin{cases} 4x+z-1=0\\x-2y+3=0\end{cases}}\)
i
\(\displaystyle{ l_{2}}\): \(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+y-z+4=0\\y+2z-8=0\end{cases}}\)
przecinaja sie i ewentualnie znalezc punkt przeciecia.
PS: mam takie jeszcze pytanie poniewaz nie wiem czy to jest dobry sposob jezeli chce zamienic prosta krawedziowa, na prosta parametryczna to zakladam ze z=0 obliczam x,y i to sa wspolzedne pkt A a nastepnie iloczyn skalarny wektorow normalnych plaszczyzn z ktore tworza prosta co daje wektor tworzacy prosta. I ukladam rownanie prostej parametrycznej z danych pkt A i wektora v . Czy to jest dobry sposob na tego rodzaju zamiane ?
Dziekuje za pomoc.