1. Wyznacz wszystkie \(\displaystyle{ m}\) dla których wektor \(\displaystyle{ \vec{v} =[-3m,4m]}\) ma dł 10.
2.Wewnątrz trójkata ABC wybrano dowolny punkt P. Niech M, L i N oznaczaja odpowiednio środki boków AB, BC, CA. Wykaż, że \(\displaystyle{ \vec{PA} + \vec{PB} + \vec{PC} = \vec{PM} + \vec{PL} + \vec{PN}}\)
3. Udowodnij, że jesli punkt D jest środkiem ciężkości trójkata ABC, tzn, punktem przeciecia środkowych, to \(\displaystyle{ \vec{DA} + \vec{DB} + \vec{DC} = \vec{0}}\)
Za pomoc bede wdzieczna....
wektory i jeszcze raz wektory
- południowalolka
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 23 razy
wektory i jeszcze raz wektory
Ostatnio zmieniony 2 sty 2008, o 18:14 przez południowalolka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
wektory i jeszcze raz wektory
zadanie 1
domyślam się, że chodzi o długość wektora na płaszczyźnie
\(\displaystyle{ |\vec{v}|=\sqrt{(-3m)^2+(4m)^2}}\)
\(\displaystyle{ 10=\sqrt{25m^2}}\)
\(\displaystyle{ |5m|=10}\)
\(\displaystyle{ m=-2 m=2}\)
domyślam się, że chodzi o długość wektora na płaszczyźnie
\(\displaystyle{ |\vec{v}|=\sqrt{(-3m)^2+(4m)^2}}\)
\(\displaystyle{ 10=\sqrt{25m^2}}\)
\(\displaystyle{ |5m|=10}\)
\(\displaystyle{ m=-2 m=2}\)