Wykaż,że

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jadzia!!!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Wykaż,że

Post autor: jadzia!!! »

Wykaż,że jezeli jeden z kątów trójkata jest równy \(\displaystyle{ \pi}\)/4 ,to długość boku przeciwległego temu kątowi jest równa długości przekątnej kwadratu o boku równym promieniowi okręgu opisanego na tym trójkącie.
milaR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 25 mar 2007, o 00:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 19 razy

Wykaż,że

Post autor: milaR »

\(\displaystyle{ \frac{a}{sin \frac{\Pi}{4} } =2R}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{ \sqrt{2} }{2} 2R}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{2} R}\)
cnd

[ Dodano: 1 Stycznia 2008, 12:55 ]
Pierwsze równanie wynika z twierdzenia sinusów
ODPOWIEDZ