1.
Punkt A=(-2,-3) jest wierzchołkiem rombu, ktorego bok zawiera sie w prostej o rownaniu \(\displaystyle{ x-2y-4=0}\). Środkiem symetrii tego rombu jest punkt S=(1,1). oblicz wspołrzedne pozostalych wierzcholkow rombu.
"kolejny głupi romb" - ciekawe czy romb może być głupi
Unikaj takich sformułowań w nazwie wątku.
Szemek
znajdź pozostałe wierzchołki rombu
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
znajdź pozostałe wierzchołki rombu
Weź pod uwagę fakt, iż środek przekątnych jest środkiem symetrii rombu.