prostokątny układ współrzędnych , pole

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Balanceman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 paź 2007, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

prostokątny układ współrzędnych , pole

Post autor: Balanceman »

Niech
\(\displaystyle{ A = \begin{cases} (x, y) : x R, y R, y = -x + a, a \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ B= \begin{cases} (x, y) : x R,y R,y = kx,k < \frac{1}{2} ,1> \end{cases}}\)

W prostokątnym układzie współrzędnych narysować zbiór A \(\displaystyle{ \bigcap}\) B i obliczyć jego pole.
Sprawdzić, czy punkt \(\displaystyle{ ( \frac{1}{2} , \frac{3}{4})}\) należy do zbioru A \(\displaystyle{ \bigcap}\) B
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

prostokątny układ współrzędnych , pole

Post autor: dabros »

zbior A to pas ograniczony prostymi y=-x-2 i y=-x+2
zbior B to pęk prostych przecinających się w (0;0) ograniczony prostymi y=1/2x i y=x
łatwo to narysowac i wtedy wyznaczyc czesc wspolna, a punkt mozna chyba odczytac z rysunku
chris_stargard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stargard
Podziękował: 40 razy

prostokątny układ współrzędnych , pole

Post autor: chris_stargard »

a jesli nie odczytac to po prostu podstawic za x i y wspolrzedne punktu w obu zbiorach
ODPOWIEDZ