Czy ilustracje geometryczne zbiorów są wykresami funkcji?
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Podziękował: 40 razy
Czy ilustracje geometryczne zbiorów są wykresami funkcji?
Czy ilustracje geometryczne zbiorów
\(\displaystyle{ A={ { (x,y): x,y R x ^{2} + y ^{2} =1 } }}\)
\(\displaystyle{ B={{ (x,y): x,y R y= \sqrt{1-x ^{2} } } }}\)
\(\displaystyle{ C={{ (x,y): x,y R x ^{2} + y ^{2} =1 y qslant 0 } }}\)
są wykresami funkcji? Odpowiedź uzasadnij.
\(\displaystyle{ A={ { (x,y): x,y R x ^{2} + y ^{2} =1 } }}\)
\(\displaystyle{ B={{ (x,y): x,y R y= \sqrt{1-x ^{2} } } }}\)
\(\displaystyle{ C={{ (x,y): x,y R x ^{2} + y ^{2} =1 y qslant 0 } }}\)
są wykresami funkcji? Odpowiedź uzasadnij.
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Czy ilustracje geometryczne zbiorów są wykresami funkcji?
w pierwszym mamy okrąg, który funkcją nie jest
w trzecim mamy połówkę okręgu, który wykresem funkcji już jest
co do drugiego to dziedzina jest zle okreslona, gdyz nie jest to zbior liczb rzeczywistych - przy dobrze okreslonej dziedzinie jest to funkcja, ale teraz jeszcze nie
w trzecim mamy połówkę okręgu, który wykresem funkcji już jest
co do drugiego to dziedzina jest zle okreslona, gdyz nie jest to zbior liczb rzeczywistych - przy dobrze okreslonej dziedzinie jest to funkcja, ale teraz jeszcze nie
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Podziękował: 40 razy
Czy ilustracje geometryczne zbiorów są wykresami funkcji?
W 2 podnioslem obie strony do 2 potegi, po prawej wyszla wartosc bezwzgledna. nastepnie zrobilem 2 przypadki, w zaleznosci od x. w jednym z nich nie jest to hiperbola? Bo tez taki wzor znalazlem... Tzn taka ze obydwa "ramiona" wykresu sa polozone w odpowiednio cwiartkach II, III i I,IV
w drugim zas wyszedl wzor na okrag
Oczywiscie jesli sie nie myle
w drugim zas wyszedl wzor na okrag
Oczywiscie jesli sie nie myle
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Czy ilustracje geometryczne zbiorów są wykresami funkcji?
okrag nie jest wykresem zadnej funkcji a ze te warunki poloczone sa koniunkcja, wiec nie jest to zadna funkcja
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Podziękował: 40 razy
Czy ilustracje geometryczne zbiorów są wykresami funkcji?
zgadzam sie, ale mi chodzilo o przyklad B. W nim zrobilem to co napisalem wyzej. w nim wyjdzie wartosc bezwzgledna po podniesieniu do potegi i beda 2 rozwiazania
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Podziękował: 40 razy
Czy ilustracje geometryczne zbiorów są wykresami funkcji?
Nie czescia, lecz jednym z 2 rozwiazan, bo drugim jest hiperbola. a polaczone sa alternatywa takze to nie ma znaczenia. tym bardziej dlatego ze i hiperbola nie jest wykresem funkcji bo dla jednego rozwiazania moga byc 2 wartosci, co nie jest zgodne z jej definicja
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Czy ilustracje geometryczne zbiorów są wykresami funkcji?
no wiec sam sobie odpowiedziales - ja tego nie rysowalem wiec nie bylem pewny co do hiperboli, ale napewno masz racje
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Podziękował: 40 razy
Czy ilustracje geometryczne zbiorów są wykresami funkcji?
no ja tez tego nie rysowalem, po prostu znalazlem jakis wzor na hiperbole w repetytorium i chcialem sie upewnic czy o to chodzi
dzieki
dzieki
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Podziękował: 40 razy
Czy ilustracje geometryczne zbiorów są wykresami funkcji?
Jednak przepisze to co mi wyszlo bo widze ze kontrowersje same;)
\(\displaystyle{ B={(x,y): x,y R y= \sqrt{1-x ^{2} }}\)
podnosimy do kwadratu
\(\displaystyle{ y ^{2} = ft| 1-x ^{2} \right|}\)
rozwiazujemy nierownosc z wartoscia bezwzgledna
\(\displaystyle{ 1-x ^{2} qslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1) qslant 0}\)
\(\displaystyle{ x }\)
No i rozwiazujemy przyklad B w 2 przypadkach
\(\displaystyle{ dla x }\)
\(\displaystyle{ y ^{2} =1-x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2}=1}\) - czyli okrag o promieniu 1
\(\displaystyle{ dla x (-\infty, -1) \cup (1, +\infty)}\)
\(\displaystyle{ y ^{2} =x ^{2}-1 x ^{2}-y ^{2}=1}\)
i zgodnie ze wzorem na hiperbole, jest to hiperbola
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}}{a ^{2}} - \frac{y ^{2}}{b ^{2}}=1}\)
w naszym wypadku \(\displaystyle{ a=1, b=1}\)
\(\displaystyle{ B={(x,y): x,y R y= \sqrt{1-x ^{2} }}\)
podnosimy do kwadratu
\(\displaystyle{ y ^{2} = ft| 1-x ^{2} \right|}\)
rozwiazujemy nierownosc z wartoscia bezwzgledna
\(\displaystyle{ 1-x ^{2} qslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1) qslant 0}\)
\(\displaystyle{ x }\)
No i rozwiazujemy przyklad B w 2 przypadkach
\(\displaystyle{ dla x }\)
\(\displaystyle{ y ^{2} =1-x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2}=1}\) - czyli okrag o promieniu 1
\(\displaystyle{ dla x (-\infty, -1) \cup (1, +\infty)}\)
\(\displaystyle{ y ^{2} =x ^{2}-1 x ^{2}-y ^{2}=1}\)
i zgodnie ze wzorem na hiperbole, jest to hiperbola
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}}{a ^{2}} - \frac{y ^{2}}{b ^{2}}=1}\)
w naszym wypadku \(\displaystyle{ a=1, b=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Czy ilustracje geometryczne zbiorów są wykresami funkcji?
A teraz nie będę złośliwy, chamski, itepe.
Zapytam tylko o rzecz jedną. W tym drugim przypadku, który Ci wyszedł. Wybierz jakiegoś iksa należącego do tego przedziału (\(\displaystyle{ x (-\infty,-1) \cup (1, +\infty)}\)). A następnie ze wzoru jaki miałeś podany (\(\displaystyle{ y=\sqrt{1-x^{2}}}\)) wylicz y.
Jestem bardzo ciekaw choć jednej przykładowej pary.
Zapytam tylko o rzecz jedną. W tym drugim przypadku, który Ci wyszedł. Wybierz jakiegoś iksa należącego do tego przedziału (\(\displaystyle{ x (-\infty,-1) \cup (1, +\infty)}\)). A następnie ze wzoru jaki miałeś podany (\(\displaystyle{ y=\sqrt{1-x^{2}}}\)) wylicz y.
Jestem bardzo ciekaw choć jednej przykładowej pary.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Podziękował: 40 razy
Czy ilustracje geometryczne zbiorów są wykresami funkcji?
Tą jedną przykładową parą może być \(\displaystyle{ (i, \sqrt{2})}\) i wtedy po prostu koniunkcja fałszu (bo wyszły liczby nierzeczywiste) i prawdy (wzór na hiperbole) da fałsz i na to samo wyjdzie;)
ew. można wcześniej dopisać warunek \(\displaystyle{ 1-x ^{2} qslant 0}\)
ale faktycznie masz racje "Paskudny wielokącie"
ew. można wcześniej dopisać warunek \(\displaystyle{ 1-x ^{2} qslant 0}\)
ale faktycznie masz racje "Paskudny wielokącie"
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Czy ilustracje geometryczne zbiorów są wykresami funkcji?
Sorry za złośliwość, ale już przy takich wygibasach jak nieraz widzę, to mi ręcę opadają i nie tylko, jak to mówią ;p.
Żadnych warunków nie 'można' dopisać, tylko zawsze robić rzecz najważniejszą, ustalać dziedzinę relacji, o czym zawsze trąbią wszystkie nauczycielki i nauczyciele już od gimnazjum nawet (takiego lepszego).
I cieszę się, że nie musiałem przysłowiowym palcem wskazywać błędu, tylko znalazłeś go sam : )
Żadnych warunków nie 'można' dopisać, tylko zawsze robić rzecz najważniejszą, ustalać dziedzinę relacji, o czym zawsze trąbią wszystkie nauczycielki i nauczyciele już od gimnazjum nawet (takiego lepszego).
I cieszę się, że nie musiałem przysłowiowym palcem wskazywać błędu, tylko znalazłeś go sam : )
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Podziękował: 40 razy
Czy ilustracje geometryczne zbiorów są wykresami funkcji?
No tak, tylko licząc te swoje hiperbole zapomniałem o tym co powinno robić się na początku. Ale oczywiście przyznaję, że popełniłem błąd i biję się w pierś krzycząc "Mea culpa"