wspolrzedne wektora
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 8 razy
wspolrzedne wektora
Oblicz wspolrzedne wektora AB a nastepnie znajdz wspolrzedne punktow dzielacych odcinek AB na trzy równe czesci jesli A= (-2,3) i B=(4,0)
- blondinetka
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
wspolrzedne wektora
Punkty \(\displaystyle{ C(x _{c},y _{c}) i D(x _{d},y _{d})}\) dzielą odcinek AB na trzy równe częsci.
\(\displaystyle{ \vec{AC}= \frac{1}{3} \vec{AB} / 3}\)
\(\displaystyle{ 3 \vec{AC}= \vec{AB}}\)
\(\displaystyle{ 3 [x _{c}+2,y _{c}-3]=[4+2,0-3]}\)
\(\displaystyle{ [3x _{c} +6,3y _{c}-9]=[6,-3]}\)
\(\displaystyle{ 3x _{c}+6=6 3y _{c}-9=-3}\)
\(\displaystyle{ 3x _{c} =0 3y _{c} =6}\)
\(\displaystyle{ x _{c} =0 y _{c} =2}\)
C(0,2)
\(\displaystyle{ x _{d} = \frac{0+4}{2}}\) \(\displaystyle{ y _{d} = \frac{2+0}{2}}\)
\(\displaystyle{ x _{d} =2 y _{d} =1}\)
D(2,1)
\(\displaystyle{ \vec{AC}= \frac{1}{3} \vec{AB} / 3}\)
\(\displaystyle{ 3 \vec{AC}= \vec{AB}}\)
\(\displaystyle{ 3 [x _{c}+2,y _{c}-3]=[4+2,0-3]}\)
\(\displaystyle{ [3x _{c} +6,3y _{c}-9]=[6,-3]}\)
\(\displaystyle{ 3x _{c}+6=6 3y _{c}-9=-3}\)
\(\displaystyle{ 3x _{c} =0 3y _{c} =6}\)
\(\displaystyle{ x _{c} =0 y _{c} =2}\)
C(0,2)
\(\displaystyle{ x _{d} = \frac{0+4}{2}}\) \(\displaystyle{ y _{d} = \frac{2+0}{2}}\)
\(\displaystyle{ x _{d} =2 y _{d} =1}\)
D(2,1)