romb

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
see-you
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 8 maja 2007, o 17:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

romb

Post autor: see-you »

1. Punkty A=(1,-11) i B=(10,2) sa wierzcholkami rombu ABCD. prosta k jest przekatna BD. znajdz rownanie prostej zawierajacej druga przekatna. oblicz pole rombu.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

romb

Post autor: Lady Tilly »

Prosta k przechodzi przez punkt B więc
2=10a+b więc b=2-10a prosta k ma więc postać y=ax+2-10a
prosta zawierająca druga przekatną jest do niej prostopadła i zawiera punkt A więc
\(\displaystyle{ -11=-\frac{1}{a}+b}\) więc \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{a}+\frac{1}{a}-11}\)
see-you
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 8 maja 2007, o 17:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

romb

Post autor: see-you »

yyy nie tak chyba... odpowiedz jest inna
Awatar użytkownika
blondinetka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 12 razy

romb

Post autor: blondinetka »

a jaki jest tam wynik?? bo mi cos wyszlo ale nie wiem..]
see-you
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 8 maja 2007, o 17:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

romb

Post autor: see-you »

y=7x-18

[ Dodano: 27 Grudnia 2007, 16:00 ]
dobra, nie trzeba juz. zapomnialam o jednym fakcie, ze przekatne robmu dziela sie na polowe i sa pod katem prostym
ODPOWIEDZ