Mam na przykład wektory:
\(\displaystyle{ \vec{v}[3,2]}\)
\(\displaystyle{ \vec{u}[-3,6]}\)
\(\displaystyle{ \vec{w}[0,5]}\)
Jak policzyć zatem współrzędną kątową? W radianach lub kątach, ale lepiej w radianach.
współrzędna kątowa, czyli kąt między OX a wektorem
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
współrzędna kątowa, czyli kąt między OX a wektorem
Jeśli masz kąt między wektorem a osią OX to zauważ że: \(\displaystyle{ \frac{B}{A} = tg\alpha}\)
Więc kąt będzie równy: \(\displaystyle{ \alpha = arctg(\frac{B}{A})}\)
Więc kąt będzie równy: \(\displaystyle{ \alpha = arctg(\frac{B}{A})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
współrzędna kątowa, czyli kąt między OX a wektorem
Hmm, tez o tym myślałem, ale czy nie da się inaczej? bo w komputerach (w Pascalu) nie ma funkcji arctg itd :/
EDIT: Myliłem się, jest
EDIT: Myliłem się, jest