Napisac rownanie prostej prostopadłej do wektora
\(\displaystyle{ [\sqrt{3} -1, \sqrt{3} +1]}\) i przechodzacej przez punkt \(\displaystyle{ (\frac{-1}{\sqrt{3}}, \frac{1}{\sqrt{3}})}\)
Wektory
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Wektory
Współrzędne wektora wyznaczają współczynniki A i B szukanej prostej, więc:
\(\displaystyle{ k: (\sqrt{3} -1)x + (\sqrt{3}+1)y + C = 0}\)
Po podstawieniu współrzędnych danego punktu dostaniemy też wartość współczynnika C i koniec zadania.
\(\displaystyle{ k: (\sqrt{3} -1)x + (\sqrt{3}+1)y + C = 0}\)
Po podstawieniu współrzędnych danego punktu dostaniemy też wartość współczynnika C i koniec zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
Wektory
Ok, w sumie to zadanie dla kolegi bo ja jestem zielony z wektorow. Moglbys napisac cale rozwiazanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Wektory
\(\displaystyle{ (\sqrt{3}-1)\cdot\frac{-1}{\sqrt{3}}+ (\sqrt{3}+1)\cdot\frac{1}{\sqrt{3}}+C=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1 - \sqrt{3}}{\sqrt{3}} + \frac{\sqrt{3}+1}{\sqrt{3}} + C=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{3}} -1 + 1 + \frac{1}{\sqrt{3}} + C=0 C = -\frac{2}{\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1 - \sqrt{3}}{\sqrt{3}} + \frac{\sqrt{3}+1}{\sqrt{3}} + C=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{3}} -1 + 1 + \frac{1}{\sqrt{3}} + C=0 C = -\frac{2}{\sqrt{3}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy