Obwód i pole sześciokąta foremnego...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
shift
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 22 lis 2007, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z brzucha :)
Podziękował: 14 razy

Obwód i pole sześciokąta foremnego...

Post autor: shift »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadanie:
-Oblicz obwód i pole sześciokąta foremnego, wiedząc, że różnica między długością dłuższej i krótszej przekątnej tego sześciokąta jest równa 2 cm-
Z góry dziękuję...
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Obwód i pole sześciokąta foremnego...

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 2a-2 \frac{a\sqrt3}{2}=2 \\ a- \frac{a\sqrt3}{2}=1 \\ a(1- \frac{\sqrt3}{2})=1 \\ a= \frac{1}{1- \frac{\sqrt3}{2} } \\ a= \frac{2}{2-\sqrt3}=2(2+\sqrt3) \\ \\ ob=6a=... \\ P=6 \frac{a^2\sqrt3}{4}=...}\)
ODPOWIEDZ